Cserhát

Dejtár

Magyarország északi részén, Nógrád megye dimbes-dombos táján, a Börzsöny-hegység és az Ipoly-folyó ölelésében fekszik a Palócföld e kicsiny gyöngyszeme: Dejtár. Településünk Budapesttől mindössze 70 km re helyezkedik el, jól megközelíthető Nagyoroszi és Drégelypalánk irányából illetve Balassagyarmat és Érsekvadkert felől.

A falu létezéséről az első írásos emlék 1255-ből, a IV. Béla király által kiadott oklevélből való. A Dehter elnevezés – az egyik magyarázat szerint – magyarul faszén (kátrány) égető falut jelent. A település a tatárjárás alkalmával elpusztult, majd újjáépítették. 1541-től kezdve a portyázó török katonák többször földúlták az akkor feltehetően még az Ipoly partján álló falut.
Drégelyvár eleste után a környék a török csapatok prédájává vált. Így történhetett meg, hogy a hajdani mezőváros a XVII. század végére “Puszta Dehterré”, Dejtár pusztává vált. A török kiűzése után az érsek elsődleges feladata a falu újratelepítése volt. A XIX. században tovább fejlődött, gyarapodott a falu. Ezt a fejlődést az 1848-as jobbágyfelszabadítás jelentősen felgyorsította, ugyanakkor a szabadságharc és a három nagy tűzvész lelassította. Az első faluégés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után következett be. Ennek emlékére emelték a Szent Flórián szobrot.

Az I. világháború a dejtári néptől is megkövetelte az emberi és anyagi áldozatot. A háborút lezáró békeszerződés alapján az Ipoly határfolyó lett. Dejtáron határőrség kapott helyet. Az őrs részére 1920-24 között laktanya épült. A falu életében az 1930-as békeévek hozták a legnagyobb fellendülést. Legtöbb lakója 1934-ben volt: 2170 fő. A II. világháború is sok dejtári áldozatot követelt: harminckét személy esett el a harcok során.

 

 

tájház

Dejtári Tájház

Dejtár, Szabadság útja 59.
villa

Kisboldogasszony Római Katolikus templom

Dejtár, Fő tér 3.
presszó

Andi presszó

Dejtár, Fő út 2.
szobor

Szent Flórián szobra

Dejtár, Szabadság útja 55.

Kifli -tó

orvosi rendelő

Orvosi rendelő

Dejtár, József Attila u. 3.
művelődési ház

Művelődési Ház

Dejtár, Fő tér 2.
posta

Posta

Dejtár, Ady E. u. 2.
szobor

Szentháromság szobor

Dejtár, Fő tér 3.
tanösvény

Paskom legelő tanösvény

Dejtár, Szabadság útja 41.
dohánybolt

Dohánybolt

Dejtár, Fő út 3.
könyvtár

Könyvtár és eMagyarország Pont

Dejtár, Fő út 17.
üzlet

Coop

Dejtár, Fő út 3.