Cserhát - Túra

Paskom legelő tanösvény

Dejtár, Szabadság útja 41.

A nádas a fiókaetetés időszakában, tavasz végén, nyáron a leghangosabb. Ha szerencsénk van, megpillanthatunk nagy kócsagot, szürke gémet, bakcsót. A rejtett életű bölömbikának inkább csak jellegzetes - hajókürtre emlékeztető - hangját fogjuk hallani.
 

A 6 állomásból álló, 3 km hosszú tanösvény Dejtárból, a templom mellől indul. A tanösvényen felállított információs táblákról megismerhetjük a község történetét, népviseletét, az Ipoly-völgy természeti értékeit és hagyományos gazdálkodási módjait. Különösen érdekes része a tanösvénynek az Ipoly-völgy legnagyobb kiterjedésű, összefüggő nádasa, amely az év minden szakában tartogat látnivalót.

Az Ipoly-völgy hajdani mocsaras öntésterületeinek a hírmondói ezek a védett területek. Dejtár község határában a Paskom legelő nyújtja a látnivalót. A Nagy-tó előtti homokdombon már kora tavasszal bontogatja szirmait a feketéllő kökörcsin. Még alig ébred a természet a száraz fűvel borított legelőn, amikor már messziről feltűnnek a kökörcsin ezüstösen csillogó, bolyhos csokrai. Különösen szép látvány tárul elénk a virágzás vége felé, amikor megjelennek hosszú szárukon a termést hozó bóbiták is. A homokháton északnyugati irányban haladva jutunk el Patak község határában lévő Kifli-tóhoz.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.