Cserhát - Szabadidő

Kifli -tó

Dejtár,

Nevét kiflire emlékeztető formájáról kapta, mely az Ipoly régi medrén kialakult morotvatavak egyike.

Őszi kikerics

A tó után az Ipoly felé haladva szokatlan látvány tárul elénk. Közelebb érve látjuk, hogy árvalányhajjal borított homokdombok emelkednek a kis rét fölé, ahol a pusztai csenkesz és az árvalányhaj a gyepalkotó. Közöttük a magyar zsálya, az ezüst pimpó, a magyar szegfű, a széleken pedig a piros gólyaorr és a szurokszegfű alkotják a színes díszletet. Ezek a kis területek emlékeztetnek a régi természetes növénytársulásokra. A fajgazdagság, a sokszínűség élményt jelent minden látogatónak az Ipoly mentén. A dejtári természetvédelmi területen a felsoroltakon kívül számtalan növényfaj él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Ipolymenti térsége, – az Ipoly szabályozásától eltekintve – emberi kéz által még viszonylag érintetlen terület. Flórája természetes szépségében pompázik. Sok olyan növényfaj él itt, amely máshol igen ritka vagy már teljesen eltűnt. Az Ipoly ártereit égerligetek, keményfa és puhafa ligeterdők tarkítják, de cseres és gyertyános tölgyesek is előfordulnak. Az Ipoly folyó partján megtalálható a szomorúfűz, mely ágait lecsüngő karokként lógatja a víztükör fölé. A helyi lakosok közül már csak kevesen használják kosárkötésre az itt honos kosárkötő fűz és a törékeny fűz ágait. Tovább távolodva nyárfák, fenyvesek, majd akácosok váltják fel a vízparti növényvilágot.

A kis tó víztükrének csendesebb öbleiben a hínárvegetációban gyakori a sárga tavirózsa, más néven vízitök. Ezért a helybeliek Tökös-tóként ismerik. Nem olyan gyakori, de a tó legszebb ékessége a fehér tündérrózsa. Társulásalkotó még a vízen úszó békaszőlő és a nagy víziboglárka. A tó közvetlen környékén több kisebb állóvizes mélyedést és mocsárrétet találunk. Ezen a területen tavasszal a mocsári gólyahír és a réti kakukktorma virágszőnyegében gyönyörködhetünk. Később a réti boglárka, a kakukkszegfű virágzása színesíti az ecsetpázsitos és réti csenkeszes rétet. A védett növényfajok közül a mocsári kosbor és a hússzínű ujjaskosbor a leggyakrabban előforduló lágy szárú növényfaj.

Őszi kikerics

 

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.