Cserhát

Bér

Bér eredetileg a Kökényes-Radnót nemzettség birtoka volt. A települést 1439-ben a bujáki vár tartozékaként tartották számon, Báthory István birtokaként. A XVI. században török fennhatóság alá tartozott. Az 1770-es években az úrbéri rendezéskor, a herceg Eszterházy család lett a tulajdonosa. A török megszállás alatt a falu lakosainak a száma nagyon megcsappant, ezért a felvidékről telepítettek ide szlovák nemzetiségű családokat. A falut tót-magyar vegyes lakosságú faluként említik.

A többször gazdát cserélt terület sorsa a II. Világháború után is hányatott volt. 1950-ig a sziráki körjegyzőséghez tartozott. 1950-től 1970-ig önállú tanácsú község volt saját hivatallal, majd 1990-ig ismét a sziráki község közös tanácsához csatolták, mint társközséget. 1991-től önálló önkormányzattal, 1992-től pedig már önálló polgármester hivatallal rendelkezik.

A község csodálatos, egyedi kincse a világviszonylatban is ritka természeti képződmény. A Bér-nagyhegyi - ie. 13 millió évvel ezelőtt létrejött - vulkanológiai érdekesség, az andezit oszlopsor, melynek különlegessége homorú megszilárdultságában áll. A Nagy-hegy északi oldalán több feltárásban és feltárulásban találkozhatunk andezittel. Egyik helyen - a hegy gerincén - tüskés tarajként sorakoznak az oszlopok, másutt csaknem függőlegesen állnak. 

különleges hely

Andezit oszlopok, Nagy-hegy

Bér, Nagy-hegy
pincesor

Ófalusi 70 pince

Bér, Sárközi tér
múzeum

Szabad Európa Rádió Múzeum

Bér, Virágospuszta
templom

Evangélikus templom

Bér, Sárközi tér
kúria

Lázár-kúria

Bér, Virágos puszta
étterem

Andezit Fogadó és Étterem

Bér, Virágospuszta
vendégház

Malom Udvar

Bér, Táncsics út 9.
orvosi rendelő

Orvosi rendelő

Bér, Petőfi út 15.
vendégasztal

Malom Udvar vendégasztal

Bér, Táncsics út 9.
csapatépítés

Andezit Hotel

Bér, Virágospuszta
malom

Szent Anna-malom

Bér, Táncsics út 9
lekvár, szörp

Házi lekvár, szörp

Bér, Petőfi út 35