Cserhát - Látnivaló

Andezit oszlopok, Nagy-hegy

Bér, Nagy-hegy

Kőtár a béri Nagy-hegyen Fotó: Matécz Péter

A 402 méter magas Nagy-hegyet természetvédelmi területté nyilvánították, és ma a Bükki Nemzeti Park része. A hegy nem csak híres andezitoszlopai és kőtengere miatt érdekes: növény- és állatvilága is jelentős.

látkép

andezitcsúszdák

Andezitcsúszdák Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Bér község és egyben Nógrád megye egyik legérdekesebb természeti látnivalója a Nagy-hegy, amely vulkanikus eredetű andezitoszlopokból épül fel. Ez a különleges geológiai érték egy 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomán jött létre.

A csúszdáktól nem messze andezit kőtenger fekszik, amelynek kövei a természeti erők hatására váltak le a nagyobb sziklákról, és megálltak a hegy fáktól mentes területén.

A hegy tetején találjuk az andezitcsúszdaként emlegetett területet, amelyet 8-10 méter hosszú, 30-40 cm-es átmérőjű, 5-6 szögű andezit tömbök csúszda formájú fala alkot. Az ilyen meghajlott andezitoszlopok világviszonylatban is ritkaságnak számítanak, hiszen a bérin kívül csak négy ilyen helyről tudunk a világon – a legismertebb az Amerikai Egyesült Államokban a Devils Tower.

2014-ben az andezit kőömlés lábánál, a geológiai tanösvény mellett kőtárat adtak át, amely 12, a területről származó kőzetet mutat be. Az itt kihelyezett információs táblák segítségével pedig megismerhetjük a környék földtörténetét. 

Kőtár a béri Nagy-hegyen

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.