Cserhát - Látnivaló

Szent Anna-malom

Bér, Táncsics út 9
telefon: 0036-32-788 785 / 0036-20-938-6935

Bér község a korabeli dokumentumok szerint már létezett a XIII században. Történetét ezidieig nem dolgozták fel, de a megmaradt évszázados építészeti emlékek, mint például a templom, a pincesor vagy a Szent Anna-patakmalom olyan értékek, amelyekért érdemes ebbe a kicsi nógrádi faluba látogatni.
A Szent Anna vízimalmot a végső pusztulástól az utolsó pillanatban mentette meg a Bánfi család, amely romos állapotban vásárolta meg a kétezres évek elején. Az elvégzett malomkutatás azt igazolta, hogy a községben három vízimalom működött, amelyek közül kettő teljesen elpusztult, csupán a Malom utca neve utal valamikori létezésükre. A felújított malmot a falában elhelyezett tábla szerint 1764-ben építették kőből, de vélhetően már előbb is létezhetett, de akkor még faszerkezetes lehetett. A két pár malomköves szerkezet időszakosan működött az évszakok által meghatározott vízhozam függvényében. A Szent Anna vízimalom jelenleg Magyarország egyik olyan működő ipari emléke, amely érdemes a megtekintésre. Látogatók fogadása (csoportok és egyének) előzetes bejelentés alapján a 06-20/938-6935-ös telefonon vagy a Malom Udvar facebook oldalán.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.