Cserhát

Ipolyvece

A Felvidékkel határos Ipolyvece legfőbb értéke a természet közelsége, a folyópart és a rétek nyújtotta békés táj és ezek különleges élővilága. Talán ennek köszönhető, hogy az ember már korán megtelepedett a területen. Ezt sugallja a falu nevében a vece szó, amely szláv eredetű és kis falut, falucskát jelent. az Ipoly előtag pedig a folyó közelségére utal.

A település első írásos említését 1285-ből ismerjük, mikor Huntffy Demeter birtokolta. Valahol Balog, Vece, Inám, Patak és Dejtár közt volt egy Kalade nevű település. Birtokosa a Kaladey, később Csitárinak nevezett család volt. Ennek szomszédjaként említik 1347-ben "villa Vesce" falut. 1400-ban említik az ipolybalogi határjelek között az "Balogh-Vechze", valamint a "Vechze-Nagfalva" utat. 1498-ban Szapolyai István nádor parancsából a sági /Ipolyság, ma: Šahy, Szlovákia/ konvent Szobi Mihály azon kérelmére, hogy a királynak nagyoroszfalvi jobbágyai a vecei /Ipolyvece/ határban károkat és foglalást követtek el, törvénybe idézte a királyt.
            
Az 1552-es esztendő nem csupán a közeli Drégely, hanem az egész környék életét megpecsételte. Hős várvédői élén Szondy György elesett, s nem volt kegyelem a környéken élőknek sem. A megpróbáltatások során a falu népessége elpusztult, illetve elmenekült. A százötven éves hódoltság után lassan indult újra az élet. Az elvadult földek megműveléséhez munkás kézre volt szükség. Ezért érkeztek a térség legtöbb falujába - így Ipolyvecére is - a Felvidékről érkező szlovákok. A török veszedelem, majd a Rákóczi-szabadságharc ütközetei és járványai utáni élet adatait vette számba az 1715. évi összeírás. Összesen 17 jobbágy és 5 zsellér családot találtak. 

II. József uralkodásának idején egy katonai szempontokat szem előtt tartó országleírásból ismerhetjük meg a XVIII. század végének faluképét. A falu népességére, a házak számára vonatkozóan sajnos nincs adatunk. A szomszédos településektől való távolságnál Balogot említik, hová egy fél órás út vezet. Szilárd téglaépületek közt csak a templomot jelzik. Az erdeje vegyes, a rétek többnyire vizesek, az utak rosszak. A település egy enyhén emelkedő hegyen fekszik.

presszó

Zöldfa Presszó

Ipolyvece, Dózsa út 26.
orvosi rendelő

Orvosi rendelő

Ipolyvece, Dózsa György út 86.
templom

Mindenszentek Római Katolikus templom

Ipolyvece, Dózsa Gy. út 96.
posta

Posta

Ipolyvece, Dózsa út 88.
templom

Evangélikus templom

Ipolyvece, Dózsa Gyögy út 90.
tájház

Nagygazda háza

Ipolyvece, Dózsa György u. 17.
üzlet

Coop

Ipolyvece, Dózsa út 54.
bank

Takarékszövetkezet

Ipolyvece, Dózsa György út 88.
söröző

Steffl Söröző

Ipolyvece, Dózsa út 50.
üzlet

Coop

Ipolyvece, Dózsa út 104/A
gyógyszertár

Primula Gyógyszertár

Ipolyvece, Dózsa út 79.