Cserhát - Látnivaló

Nagygazda háza

Ipolyvece, Dózsa György u. 17.

A több épületből álló, népi jellegű épületegyüttest a jelenlegi tulajdonos nagyapja, Deme János építette a XIX században.

A lakóház a telek nyugati határán épült, eredetileg szoba - konyha - kamra - kamra - istálló elrendezéssel. Ma az istálló is lakás céljára van kialakítva. A lakóépülettel szemben alápincézett, kétszintes magtárat emeltek, mellette baromfiház látható. Ez utóbbiban nagyméretű kút van. Az építmények közötti udvar kövezett, ezt az udvarszakaszt egy keresztben álló istálló zárja le, középen kocsiáthajtóval. A falak végét teljes szélességben a nagyméretű pajta zárja le, melyben külön helyiségek vannak, kocsiállás, fáskamra és gépház céljára. Itt látható a teljes gépi berendezés is.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.