Cserhát

Hugyag

Nógrád megye északi határán, Balassagyarmattól 9 kilométerre fekvő település. A főváros, Budapest 90 kilométerre délnyugatra található. A község az Ipoly völgyében, az árterület melletti emelkedésen épült. 

A község nevét, mely a régi magyar nyelvben csillagot jelentett, először 1332-ben említi egy pápai tizedjegyzék. Katonai és kereskedelmi jelentőségét évszázadokig a Pest-Budát Kassával összekötő útvonal melletti fekvése és az Ipoly hídja biztosította. A legenda szerint az erre – apadáskor – átutazó II. József császár megjegyezte: ’’Uraim, vagy nagyobb folyót, vagy kisebb hidat!’’. Ugyancsak ennél a hídnál vívott véres ütközetet Görgey Artúr tábornok visszavonuló seregének utóvédje az orosz üldöző csapatokkal 1849. júliusában. 1848-ig a telepölés magyar nemzetiségű, katolikus vallású, palóc jobbágyfalu volt.

1956. december 13-án a csonka hídnál gyilkolták meg a pufajkások Hadady Rudolfot és Hargitay Lajost, a salgótarjáni acélgyári nemzetőrök két forradalmár vezetőjét. Emléküket ma kőkereszt hirdeti. 1975-ben Hugyag Őrhalom ’’társközsége’’ lett, melynek nyomán számos területen elveszítette döntési lehetőségét, ami a falu fejlődését visszavetette.

A település 1990-től azonban ismét önálló, saját, választott önkormányzati vezetői intézik az itt élők ügyes-bajos dolgait.

orvosi rendelő

Orvosi rendelő

Hugyag, Kossuth u. 33.

Csujta tó

kiállítás

56-os Emlékház és Pincekiállítás

Hugyag, Kossuth út 30.
posta

Posta

Hugyag, Kossuth u. 30.
templom

Kisboldogasszony Római Katolikus Templom

Hugyag, Rákóczi u. 2.
híd

Csonka hídmaradvány