Cserhát - Látnivaló

'56-os Emlékház és Pincekiállítás

Hugyag, Kossuth út 30.
telefon: 06 35 570 000

Egy pufajkás alakulat a község határában bestiálisan meggyilkolta a salgótarjáni Acélárugyár fegyveres csoportjának két vezetőjét, Hadady Rudolfot és Hargitai Lajost.

HUGYAG KÖZSÉG FORRADALMA - Kronológia

Egy kis csoport tüntetésre szólította fel a község lakosait, majd eltávolították a középületeken lévő címereket.

Újraválasztották a forradalmi tanácsot. Holman István elnök, Szalánszky Ferenc és Ocskó István helyettes elnökök, Hoffman Imre titkár lett, míg Antal István, ifj. Bagdal János, Balázs András, Farkas János erős, Győri Sándor anti, id. Melo István, Pénzes Árpád, Renglovics Béla és Varsi János tagok.

november 1.

A nemzetőrség és a néphadsereg megerősítésére toborzást tartottak.

november 21.

A forradalmi tanács Antal Istvánné vb-elnököt – december 15-i hatállyal – felmentette állásából és helyére Holman Istvánt választották meg.

október 31.

A forradalmi tanács szabályozta a kocsma nyitvatartási idejét és rendezte a gulyások és kanászok illetményét.

A forradalmi tanács ülésén megválasztották a vezetőséget. A testület elnöke Galanits Béla, helyettese Varsi János, titkára Hoffman Imre lett. Tag lett továbbá Bagdal István, Győri Sándor anti, Renglovics Béla és Sándor István burnya. Határozatot hoztak a cukorrépa kiosztásáról, és megbízták Galanits Istvánt és Varsi Jánost a nemzetőrség megszervezésével.

Riczi István bejelentette az SZDP-helyi szervezetének megalakulását.

november 29.

december 13.

november 2.

 

október 29.

A lakosság egy része a templomtérről a tanácsháza elé vonult és kérte a vb-elnökét, hogy a hangoshíradón keresztül tájékoztassa a község népét a forradalmi tanács megválasztásáról és a tanácsi apparátus lemondásáról. Az épülettől ismét a templomhoz vonultak, ahol Antal Istvánné vb-elnök bejelentette lemondását, majd Renglovics Béla iskolaigazgató tartott beszédet. A szónok után Győri Sándor felolvasta a Budapestről hozott 16 pontos követelést. Ezt követően egy 5 fős jelölő bizottság javaslata alapján az alábbi személyek lettek tagjai a forradalmi testületnek: id. Bagdal István, ifj. Farkas János benécs, id. Ferenc János géza, id. Franc János, Galanits Béla, Győri Sándor anti, Győri Sándor szatmári, ifj. Holman István kóci, Holman István, Honti János, Horváth István, Pénzes Géza, Renglovics Béla, Sándor István burnya, Sándor István dobos, Varsi János és Vidamusz Béla.

1956. október 27.

november 18.

A forradalmi tanács Balla Lajost bízta meg a község képviseletével a járási-városi forradalmi tanácsnál.

 

november 13.

Nyitva tartás

Megtekintés: telefonon egyeztetett időpontban, kulcs a Polgármesteri Hivatalban kérhető el.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.