Cserhát

Ecseg

Ecseg 1300 főt számláló szép fekvésű nógrádi település a Cserhát hegység keleti lábánál. A község határában a Kr. e. IV. évezredből származó leletek is előkerültek.

Ecseg első írásos említése 1238-ból származik: IV. Béla egyik okiratában megerősítette itteni birtokában a Szent János lovagrendet. A település határában állt egykor a tatárjárás után emelt Ilona-vár. Az erődítmény már a XV. században elpusztult. A község 1460 és 1481 között Hollókő várának tartozéka volt, a középkortól egyházas hely, 1656-ban Nógrád vármegye püspöki helynöke volt az itteni plébános. Ecsegnek valaha igen jó bora termett: a középkorban a királyok adófizető eszközként is elfogadták.

A 16-18. században a falu legjelentősebb nagybirtokosai a Forgáchok voltak, akik egy kastélyt is építettek. A török idők után a fellendülő állattenyésztés és földművelés mellett kiemelkedett a szőlő- és bortermelés, valamint a vízimolnárság, amelyek a 19. században nagy fejlődésnek indultak.

A 20. század első felében a legnagyobb falusi birtokos az Osztroluczky család volt. Az ún. Horváth kúriát vették birtokukba, amely ma az általános iskola felső tagozatának ad helyet. A század első felében orvosi rendelő, gyógyszertár, kultúrotthon és iskola épült a faluban.

Kút

Ecsegi Szentkút

templom

Mindenszentek templom

Ecseg, Szabadség tér
kápolna

Útmenti kápolnák

pincesor

Boros úti pincesor

Ecseg, Boros út
posta

Posta

Ecseg, Béke út 51
malom

Gyenes-féle vízimalom

Ecseg, Várszeg út 22.
vár, várrom

Egykori Ilona-vár

Ecseg, Várhegy
üzlet

Coop

Ecseg, Béke út 63.
pékség

Pékség

Ecseg, Béke út 55
üzlet

Sarki fűszeres

Ecseg, Béke út
dohánybolt

Nemzeti Dohánybolt

Ecseg, Petőfi u 15
kocsma

Lugas Presszó

Ecseg, Béke út 74.
múzeum

Helytörténeti gyűjtemény

Ecseg, Béke u. 45.
üzlet

CBA

Ecseg, Petőfi út 15.
orvosi rendelő

Házi orvos

Ecseg, Szabadság tér 6.