Cserhát - Látnivaló

Mindenszentek templom

Ecseg, Szabadség tér

Vácott, az Egyházmegyei Múzeumban őriznek egy XV. századi áldozókelyhet, amely eredetileg az ecsegi templomból való. A török megszállás idején a padlószint alá rejtették a kelyhet több más kegytárggyal együtt, amik csak a XVII. század közepén kerültek elő

Ennek a XV. századi templomnak mára csak tornya maradt meg. Ehhez építették hozzá 1780-92-ben a barokk stílusú hajót és szentélyt. 

A mai római katolikus templom helyén korábban egy, a XV. században épült templom állt. 1697-es feljegyzések szerint ekkor jó állapotban volt a templom, annak ellenére, hogy a község a XVI. században elpusztult. 1727-ben több harangjának hangja szólította imára a hívőket, de ezek közül csak a legkisebb volt a toronyban elhelyezve, a nagyobb harangok haranglábakon lógtak a templom mellett. 

1880-ban készült el a mai toronysisak. A templom régi harangja Patay Pál régész véleménye szerint legkorábban a XV. század második felében készülhetett. Ezt a harangot 1908-ban a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.