Cserhát

Márkháza

Márkháza község Nógrád megyében, a megyeszékhelytől 15 km távolságban lévő, a Kis-Zagyva völgyében épült település. A Mátra és a Cserhát hegységek nyúlványai által övezett, turisztikai látványokkal megáldott környezet.

A település szomszédságában lévő Sámsonháza-i vár maradványai tanúsítják a 12. században a környéken uralkodó rablólovag, Sámson létezését. A monda szerint fiának Márknak adományozta a jelenleg Márkháza község területéhez tartozó birtokát. A község neve Márkháza a Márk birtokos nevéhez köthető. A török megszállás idején a település megsemmisült. A 17. század elején néhány szlovák nemzetiségű család telepedett le, erre utalnak a máig is ismert szlávos csengésű dűlőnevek: Kopanyica, Kapusznyica, Vreska?, valamint az, hogy a községet Tót-marokháza néven is ismerték egykoron.  Máig is fennmaradtak az erről tanúskodó születési anyakönyvi Kivonatok az 1800-as évekből. Ma már nem őrzik ezt a származástudatot és a vallásuk is Római Katolikus, erre utal az is, hogy a falu népe szép, modern templomot épített a Kádár-rendszer fénykorában, 1979-ben.

A falu arculata az elmúlt 20 év alatt gyökeresen megváltozott. A korlátlan munkahelyet adó környékbeli szénbányák és mezőgazdasági üzemek megszűntetése nagyfokú munkanélküliséget jelentett és jelent. A település fejlett infrastruktúrája és a környezet turisztikai adottságai egy új iparág, a falusi turizmus kibontakozásának lehetünk szemtanúi.

harangláb

Harangtorony és emlékmű

templom

Krisztus Király templom

Márkháza, Rákóczi u. 49.
természeti képződmény

Ősborókás