Cserhát - Látnivaló

Krisztus Király templom

Márkháza, Rákóczi u. 49.

Márkháza katolikus templomát Szabó István Ybl-díjas épí- tész tervezte, 1978-ban. Az épület természetes anyagokból, a közösség közreműködésével épült. 

Az épület természetes anyagokból, a közösség közreműködésével épült. Az épületet logikus anyaghasználat jellemzi – a masszív kő alapokra egy könnyedebb faszerkezet került. A dinamikus tetőforma különleges karaktert kölcsönöz az épületnek, mely a falu jelképévé is vált. Egyedi díszítőelemei, a tornyon és a belső térben elhelyezett feszületek, a modern képzőművészeti felfogás tükrözői, melyek kiemelik az épület szakrális jellegét, de mégsem mutatnak idegenül a hagyományos falusi környezetben. A kis fatemplom egyedi a környék templomai körében. A tervező környezetre figyelő, érzékeny hozzáállása és a kivitelezés közösségi megvalósulása példaértékű lehet napjaink tervezői számára is.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.