Cserhát

Karancsberény

Karancsberény 895 lakosú zsáktelepülés a szlovák határ mentén, Salgótarjántól 13 km-re. Nevét a község fölé magasodó 728 méter magas Karancs hegységről kapta, illetve a görög vagy óorosz eredetű Berendi, azaz néptörzs jelentésű szóból.

Az I. és a II. világháború áldozatainak emlékét őrzi a Hősök Emlékműve .A Nógrádi Sándor vezette partizán mozgalom tárgyi emlékeinek gyűjteménye 1990-ig volt a helyi múzeumban látogatható. A község legértékesebb műemléke a 16. században épült római katolikus Mindenszentek temploma,bejárata fölött a berényiek címer domborművével. A templommal szemben áll az eredeti barokk Berényi Kastély,melyben jelenleg a 2013.február 1.-én Karancslapujtővel létrehozott Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltsége működik. A belső udvarban Könyvtár, Óvoda, Közösségi Ház és a helyi szociális étkezést biztosító Nagyarany Bt. által üzemeltetett konyha kapott helyet.

Karancsberény teljesen kiépült infrastruktúrával rendelkező kisközség, kb. 350 lakóházzal, melyből egyre több üresedik meg és kínálják eladásra. A néhány utcás falucskát erdők ,legelők, rétek ölelik körbe,csodálatos természeti környezet gazdag állatvilággal. A magyarlakta kisfaluban a lakosság negyede már 65 éven felüli,a születések száma mindössze 1-2 fő évente. Önkormányzat által fenntartott Óvoda, orvosi rendelő,posta, Művelődési ház, Sóspálcika-üzem, három élelmiszerbolt és három vendéglátó egység szolgálja ki a falu lakosságát.