Cserhát - Szabadidő

Művelődési Ház és Könyvtár

Magyarnándor, Fő út 66.
telefon: 06 35 / 372 018

1985-től 1999-ig Bögös Tamás volt a művelődési ház igazgatója.

A könyvtár egészen 1990-ig így, körzeti könyvtárként működött. Három társközség könyvtárai (Mohora, Cserháthaláp, Debercsény) tartoztak hozzá. Ebben az időszakban az olvasók 35 féle folyóiratból és 11 ezer kötetből válogathattak. Az olvasók száma elérte a 350-380 főt.

A könyvtár 1998-ig nem csak könyvek kölcsönzésével foglalkozott, hanem felnőtteknek ismeretterjesztő előadásokat, gyermeknek irodalmi órákat, könyvtári foglalkozásokat is rendezett. Ilyenn volt például az 1992-93-ban és 1993-94-ben megrendezett nagy sikerű természettudományos szabadiskolai sorozat.

1974-ben körzeti könyvtár lett a könyvtár, önálló helyiséggel. Ekkor költözött a művelődési házba a könyvtár.

A községben az iskola épületében működött egy másik könyvtár, amely a MEDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) kezelésében volt. Itt a beiratkozott olvasók száma elérte a 90 főt. 1963-ban a két könyvtárat összevonták. A könyvtári tagságért fizetni kellett. Az ebből befolyt összeg 134 forint volt." – tudhatjuk meg Daróczi Sarolta könyvtári beszámolójából, aki ekkor az összevont könyvtárat működtette.

1982-ben Dr. Kecskeméthy Gyuláné a balassagyarmati művelődési ház vezetője lett, így rövid ideig Majoros Magdolna könyvtáros vezette a művelődési házat, majd Filiczkiné Nagy Éva igazgatta 1985-ig.

A könyvtári állomány összetétele jónak mondható, az 1978 és 1998 között könyvtárvezetőként dolgozó Hatala Lászlóné (Majoros Magdi) kiváló szakmai munkájának köszönhetően.

Ekkor került ki a kocsma az épületből, és helyiségeiből ekkor lett klubszoba, raktár és fotó műhely, ekkor építettek a házon belül lejáratot az alagsor felé, ekkor épült a nagyterem mellé, az előcsarnok folytatásában az ún. előtér, ami később az országos kísérlet, a "Nyitott ház" program kapcsán szakköri eszközöket, anyagokat tartalmazó konténerekkel lett fölszerelve.

A művelődési ház következő vezetője Radácsi László volt, majd őt követte Dr. Kecskeméthy Gyuláné, akinek a nevéhez az épület, és a közművelődés szakmai munkájának teljes magújítása fűződik.

Az állami gazdaság és a termelőszövetkezet dolgozóira alapozott színházi bérletes előadásokat fogadott a ház, esténként szabó-varró hölgyek az intézmény varrógépein készítették el a már akkor rendszeresen forgatott BURDA divatlap különböző szabásmintái alapján saját maguk, vagy gyermekük ruháját. Fiatalokkal néptánccsoport alakult, aerobic klub működött, és persze sok érdekes, színes ismeretterjesztő (TIT) előadás volt a ház mindennapjainak programján. Ekkortól a mai napig rendszeres koncertsorozatot tart minden évben az Országos Filharmónia az általános iskolások számára, Rendhagyó órák egészítették ki a tananyagot, az oktatást segítve, és sok-sok egyéb lehetőség tette a megye legszínvonalasabb közművelődési intézményévé az akkor Radnóti Miklós nevét felvett körzeti hatókörű művelődési házat.

"1974 szeptember 1-ig heti 4 órában volt kölcsönzés, tiszteletdíjas könyvtárossal. Ez idő alatt a könyvtári munkát Sándor Pálné látta el. Szeptember 1-től heti 24 órában kölcsönöz a könyvtár felnőtt és gyermekolvasóknak egy időben – főfoglalkozású könyvtárossal." –írja beszámolójában a főállású, függetlenített (külön intézményként működő) könyvtár vezető Kékesi Anna (Varga Mihályné).

1990-től leváltak, önállóvá váltak a társközségek és az intézmény községi könyvtárként működött tovább. A kölcsönzési idő maradt heti 24 óra, és az esti időszakban is nyitva állt a könyvtár az olvasni vágyók számára. A könyvállomány ekkor közel 10 ezer kötetből állt, szép számú diafilm és hanglemez mellett. Tiszteletdíjas helyettes könyvtárosok segítették a kölcsönzést: Rostás Gyöngyi, Szabó Ervin.

Az intézmény első vezetője Daróczi Ferenc volt, akinek a nevéhez fűződik a Mohora-Magyarnándori Pávakör elődjének tekinthető népdalkórus megalakítása. A későbbi Pávakör a mohorai dalos asszonyok csatlakozásával alakult olyanná, amilyen egészen 1999. évi megszűnéséig volt. A Pávakör vezetője 1975-ben bekövetkezett haláláig Daróczi Ferenc volt. Az ő munkáját folytatta, és vitte az együttest még nagyobb sikerekre Giebiszer Gáborné.

A könyvtár története:

Az épület alagsorába került egy külön-külön bejárattal rendelkező kocsma és az igazgatói iroda.

A 40 éves épület búcsúztatása 2009. október 18-án, Nándor napjának előestéjén, Magyarnándor névnapi fesztiválján volt.

Az intézmény 1969-ben kezdte meg működését.

"A községi népkönyvtár Magyarnándorban 1962. februárjában indult be, amely a községi tanácson volt elhelyezve. Az olvasók száma 37 fő volt, a kötetek száma 364 db.

A művelődési ház története:

Ezt az időszakot tekinthetjük a magyarnándori közművelődés "aranykor"ának.

 

1994-től a könyvtárat szervezetileg a művelődési házzal összevonták. 1998-tól az iskolai könyvtárhoz csatolták, mivel a művelődési ház is elvesztette jogi státuszát.

1969. decemberére széleskörű társadalmi összefogással elkészült épület a kor igényeinek megfelelően több funkciót is ellátott. Így helyet kapott benne egy színházterem, öltözőkkel, egy klubszoba és itt kapott helyet a párthelyiség is.

Napjainkban a művelődési ház és a könyvtár ismét egy egységet alkot, új vezetővel, Erdődiné Piatrik Valériával, aki azelőtt a balassagyarmati könyvtárban dolgozott. Bízunk benne, hogy a könyvtár ismét elnyeri a magyarnándori olvasóközönség figyelmét, és az Internet hozzáféréssel kibővült szolgáltatásait egyre többen veszik igénybe, hiszen csak az tudja, aki próbálta, hogy a könyv a legjobb barát.

Nyitva tartás

hétfő: 13.30 - 16.00

kedd: 13.30 - 17.00

szerda: 13.30 - 17.30

csütörtök: 13.30 - 17.00

péntek: 13.30 - 18.30

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.