Cserhát - Szabadidő

Bánki tó

Bánk,
telefon: 3630/664-34-25

Az Önkormányzat állami támogatás igénybevételével 2001–2002. évben megvalósította a bánki-tó rehabilitációját (iszapkotrás, partrendezés, tó-bővítés), A beruházás teljes költsége 285 millió forint volt.  
     A tó jelenlegi adatai: átlagos mélység: 3,94 m; legmélyebb pontja: 5,99 m; a tó felülete: 7 ha 8730 m2; vízmennyiség: 325.656 m3, üzemvízszint: 169,89 m B.f. 
A beruházás eredményeként javult a tó vízminősége és a tó hosszú távon alkalmas lesz a jóléti (fürdési, üdülési), rekreációs és horgászati funkciók ellátására. Természetesen ehhez – a megvalósult beruházáson túl - az is szükséges, hogy mindannyian betartsuk a tó védelme érdekében elvárható magatartási szabályokat.  
     A tó szépségének és természeti értékeinek védelme érdekében kérjük, hogy a tó használatáról és rendjéről szóló 6/1999. (V.28.) számú helyi önkormányzati rendelet, illetve az Önkormányzat által előírt szabályokat szíveskedjenek betartani: (Módosította: Bánk Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2009. (II.13.) rendelete. Hatályos: 2009.03.01-től a következő szabályokkal.)

11.§.  
(1) Fürödni és „strandolni” kizárólag a kijelölt fürdőhelyen (strandon) lehet. A kijelölt fürdőhelyen kívül egyéb területen fürdeni tilos és életveszélyes, a sétány területén víkendezni tilos 
(2) Állatokat a vízbe vinni, úsztatni, fürdetni tilos.  
(3) Kutyák póráz nélküli sétáltatása tilos. 
(4) Vízi járművek (vizibicikli, csónak) használatára kizárólag az Önkormányzat, a strand mindenkori üzemeltetője, valamint a bánki II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesület jogosult. 
(5) A tavon tilos mindennemű robbanómotoros vízi jármű használata, kivétel: vízkezelés céljából. 
(6) A Tóparti sétány területére gépjárművel, motorkerékpárral behajtani tilos, kivéve a polgármester külön engedélyével. 
(7) A Tóparti sétány és a parkerdő területén tüzet rakni tilos. 
(8) Sátorozni kizárólag a működési engedéllyel üzemelő kemping területén szabad. 
(9) A tavon található stégek kizárólag horgászati, illetve pihenési célra használhatóak. 
(10) A víziszínpad kizárólag rendezvények lebonyolítását szolgálja, napozásra, illetve egyéb pihenési, szórakozási célokra nem használható, a víziszínpadról vízbe ugrálni tilos. 
(11) A tóban és a tó környékén a köztisztasági szabályok betartása szigorúan kötelező, a tóba hulladékot, vagy bármilyen tárgyat, anyagot bedobni tilos.

Szolgáltatások:  

  • büfé (meleg konyha) Hot-dog, hamburger, lángos, jégkrémek, üdítők
  • vizibicikli és csónak kölcsönzés 

Kérjük, hogy a tó védelme érdekében a használati rendre vonatkozó szabályokat szíveskedjenek betartani, hogy a bánki-tó hosszútávon szolgálhassa az idelátogató vendégek pihenését, és mások is gyönyörködhessenek a tó természeti szépségében. 
Kellemes pihenést kívánunk a bánki-tó partján!

A bánki-tóra vonatkozó, fellelhető írásos feljegyzés 1820. évben így ír a bánki tóról: „Van itt a' falu mellett egy álmélkodásra méltó tó, melyet a' köznép Tenger Szemének nevez”. Az akkori köznép szerint ennek a tónak a tengerrel van összeköttetése a föld alatt, mivel a tó mélységét sosem sikerül megmérni, és a tó az esőzés, felhőszakadás esetén sem árad meg, ellenben nagy szárazság idején sem szárad ki.

Nyitva tartás

 június 1-jétől augusztus 31-ig : minden nap 9.00 - 19.00

Árak

  • felnott: 650 Ft
  • gyermek (4 éves kortól), nyugdíjas: 500 Ft 
Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.