Cserhát - Látnivaló

Vadkan-tó

Cserhátsurány, Jókai út

A Cserhátsurány közelében, 400 hektáros területen található 19 hektáros horgásztavat 2013-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Előzetes egyeztetés után horgászbotunkra akaszthatjuk a csalit és a tucatnyi, 2 személyes horgászhely valamelyikén pihenve várhatjuk, hogy a horgunkra akadjon valami. A tóban főként keszegfélék, pontyok, amurok, csukák, süllők élnek. 

A település belterületén halad át a település fő vízgyűjtője, a feketevíz patak. A múlt század közepéig egészen Mohora településig, összefüggő mocsárvilág húzódott. A feketevíz szabályozásáig, 1964-ig a település központja is vizes mocsaras terület volt. A feketevíz szabályozását követően, az országos közút és a patak között, továbbra is fennmaradt a mély fekvésű, mocsaras terület, melyet időszakosan víz borított. A gazdák árkokásásával igyekeztek a területet művelhetővé tenni. Az országos közút szabályozása során, 1970-ben a kiemelt úttöltés miatt, végleg lefolyástalanná vált.

A régi és új műút által körbezárt területen alakult ki a tó. A tavat a községi tanács 1983-ban kitisztította és lemélyítette, melyet a községi önkormányzat több alkalommal bővített és rendezett.A településen 18-éve horgász egyesület jött létre és birtokba vette a mintegy fél hektáros tavacskát a községi önkormányzattól. Az önkormányzat a tó és területének gondozásáért támogatást nyújt az egyesületnek. A tó, mára a település és a környék kedvelt színfoltja. A tavacskát a Jánossy kastély tövében húzódó patakocska forrásai táplálják. A tó partjáról, a település és a környék két legszebb műemlék épülete, a Jánossy kastély ésa Római Katolikus templom látható. A tó és környezetének infrastruktúráját az egyesület és az önkormányzat közösen szeretné fejleszteni a jövőben. A tó környezete teljes közművesítettséggel rendelkezik. (Ivóvíz,csatorna,elektromoshálózat,Matávtelefon,Vodafon,-Pannon,-T-Mobil,WIFI,földgáz,kiépített út.)

A Cserhátsurány-i belterületi horgásztó története:

 

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.