Cserhát - Látnivaló

Tábi kastélyrom

Varsány, Tábpuszta

Az államosítás után rövid időszakokban magánszemélyek lakták, 1982-től 1989-ig pedig a helyi Termelő Szövetkezet használta a kastélyt méregraktárként, azóta folyamatosan pusztul.

Valószínűsíthetően 1938 körül épült fel Tábpusztán, a Schnetzer-gazdasághoz tartozó területen a 32 szobás kastély, melynek ma már csak a romjai láthatóak. 

A helyiek visszaemlékezéseiből kiderült, hogy a nyári lakként használt kastély valaha egy vízzel, lifttel ellátott, szépen berendezett épület volt. 

A II. világháború idején német és orosz csapatok szálláshelyévé vált a kastély, ami fosztogatásaik során teljesen tönkrement. Ezt követően az épület fele teljesen elpusztult, és a berendezés nagy része elveszett. A bútorokat, használati tárgyakat vagy a katonák tették tönkre, vagy a helyi lakosság hordta szét.

A kastély romjától tovább haladva a víztározóhoz jutunk, amely festői környezetével kiváló lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, pihenésre, emellett a horgászok közkedvelt helye.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.