Cserhát - Látnivaló

Tábi fűzfa

Varsány, Felső-Tábpuszta

A községből Nógrádsipek felé indulva az első útelágazásnál kell jobbra letérni. Az úton haladva először Alsó-Tábpuszta emlékeit, majd balra az út mellett a mindig is csak nyári lakként funkcionáló Tábi kastélyromokat látjuk. Ezután következik a keresztfa, ahol véget ér a köves út. Ezután egy kisebb víztározóhoz érünk, amelynek jobb oldalán lévő földút vezet a fehér fűzhöz.

A volt településrészre köves út vezet, ám arra, hogy e terület lakott volt, csak a épületek romjai és az út végén álló keresztfa emlékeztet. 

Varsány egyik fő nevezetessége a község határában található, egykori Felső-Tábpusztán lévő egyedülálló természeti ritkaság, a szomorú fehér füzes. 

A fűzfa eredetileg egy forrás mellett állt. Egy idő után a fatörzs a forrásból kifolyó kis csermelybe dőlt, de ebben az állapotban is újabb ágakat hajtott. Földre támaszkodó gallyai gyökeret eresztettek, és maguk is fává fejlődtek. Mára az egyetlen fából egy egész liget sarjadt, az eredeti tőrész már nem is látszik. Önmagát megújítva él tovább a hatalmas lombkoronájú fa. Az 1960-as években az erdőgazdaság gondozta, gömbfával szépen körbekerítették és kapubejáratot alakítottak ki a forráshoz.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.