Cserhát - Látnivaló

Szövőműhely

Hollókő, Kossuth út 46.
telefon: +36 32 379 273 +36 30 289 19 46
email: idker@hollokotourism.hu
www.hollokotourism.hu

Az Ófalu bejáratánál, a Pajtakertben működő Szövőműhelyben a szövéstechnikák egyik legattraktívabb formáját, a repülő vetélős szövőszéket láthatjuk működés közben, melyen a szövőnő palóc mintázatú szőtteseket készít. Nem csak a szövés rejtelmeit ismerhetik meg az idelátogatók, hanem a kenderfeldolgozás, vászonkészítés teljes folyamatát, a különböző eszközöket, a hozzájuk kapcsolódó hiedelmeket és szokásokat is

A régi falusi családokban házilag készült a ruházat, a lakástextilek nagy része. Ezért a kender termesztés, feldolgozás, szövés, varrás, hímzés egész évben munkát adott a lányoknak, asszonyoknak.
A Szövőműhelyben készült szőtteseket a Pajtakert külön helyiségében működő népművészeti üzletben vásárolhatják meg. Azok számára, akik hosszabb időt szeretnének eltölteni a Világörökség e csodálatos településén, kiváló alkalom nyílik elsajátítani a kézi szövés alapjait, hiszen gyermekek és felnőttek részére egyaránt kínálunk foglalkozást.

(Nagyobb mérethez kattintson a képre)

A hagyományőrzéshez hozzá tartozik a régi kézműves mesterségek ápolása, újraélesztése, átadása. Ebből a célból hoztuk létre és működtetjük több évtizede a Szövőműhelyt.

 

Nyitva tartás

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével naponta: 10-16 óráig.

Árak, kedvezmények

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 300,- Ft
Diák, nyugdíjas: 150,- Ft

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.