Cserhát - Látnivaló

Szent Mihály-templom

Herencsény, Béke út

A ma álló templom alapja egy XIII. századi körtemplom, amelyet először az 1300-as években bővítettek, ekkor építették hozzá az épület hajóját.

A templomban patkó alakú, román stílusú szentély található, amely az 1300-as években épült.

A XVIII. század során több okirat is említi a Szent Mihály tiszteletére szentelt templomot, amelyekben jól felszerelt, kis tetőtoronnyal rendelkező épületként írnak róla. 1825-ben bővítették a templom hajóját, és megépítették a tornyát. 

Egy helyi legenda azt is megmagyarázza, miért épp Szent Mihályt választották a templom védőszentjének, és hogy miért került a templom a falu határán kívülre. A történet szerint a község lakosai a falu közepébe akarták építeni a templomot. Ám miután elkezdték az építőanyagokat összehordani, azt tapasztalták, hogy amit nappal az építkezés helyére szállítottak, az valahogy az éjszaka során a falun kívülre, a mai templom helyére került. Bármit is tettek, az anyagok minden éjjel eltűntek. Nemsokára azt gondolták, hogy ez csak úgy történhet, hogy az angyalok máshová szeretnék a templomot, velük pedig nem akartak ellenkezni, így épült fel a templom a mai helyén. Védőszentjének pedig az angyalok fejedelmét, Szent Mihályt választották.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.