Cserhát - Látnivaló

Szent István vértanú templom

Bátonyterenye, Ózdi út 168.

A falu első említése 1280-ban volt, [Thyrinna] alakban. Valószínűleg ekkor kezdte építtetni Lodomér esztergomi érsek a mai templomba beépült középkori templomot román stílusban, melyet a 15. sz. után gótikus elemekkel egészítettek ki. Ez a templom, mely a mainak fele, 1782 után tornyot kapott, ami barokk stílusjegyeket hordoz magán. Maconka Árpád-kori templomában Szent István király újjcsont-ereklyéjét őrzik. Az ereklye érkezése óta annak tiszteletére minden évben megtartják a maconkai búcsút. 

1839-1844 között a templomot duplájára bővítették. Ekkor bontották vissza a gótikus boltozatot, és helyére fából ácsolt dongaboltozatot képeztek ki. A templombelsőt az 1956-ban készült – Szilágyi János által szocreál stílusban festett –életképek díszítik.Figyelemre méltó középkori szószéke, és a 18. sz. elejéről fennmaradt keresztelő kút. A templombelső berendezése, főoltára klasszicista stílusú.

  • Védőszentje: Szent István protomártír.
  • Búcsúnapja: december 26.
  • Evangélikus templomát 1907-ben építették. Sokáig a szórványtelepülések lelki gondozásának központja volt. Jelenleg Sámsonháza filiája.
Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.