Cserhát - Látnivaló

Szent István király templom

Cserhátsurány, Dobó Katica utca

1934-ben elkezdődött a Lux Kálmán tervei alapján folytatott felújítás, amikor is a kis templom déli hajófalához egy új, téglalap alaprajzú hajót építettek, úgy megnagyobbítva a Szent István király templomot, hogy a régi templom az új szentélyévé vált. A felújítás során eltűnt a templom XVIII. századi, faszobrokkal díszített barokk főoltára. 

A XIV. század egy részében Csór Tamás királyi főajtónálló tulajdonában volt Cserhátsurány. 1344-ben ő építtette meg a község ma is látható gótikus stílusú templomát, amelyet azóta természetesen többször felújítottak. Valamikor a XVI. században épült öt szintes, nyolcszögletű tornya, amely a legenda szerint a török hódoltság idején muzulmán imahelyként funkcionált. Kora barokk stílusú oltára a XVII. századból származik. Az 1700-as években a különféle feljegyzések festett famennyezetét, fa haranglábait, később a toronyban elhelyezett harangjait említik. 

Szent István király templom

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.