Cserhát - Látnivaló

Szent Erzsébet-templom

Debercsény, Fő út

A helyi lakosok ismernek egy mondát, amely szerint az akkor jelentős községnek számító Debercsénynek a török időkben volt egy haranglábja, benne egy haranggal, aminek hangja a hetedik határig is elszállt. Ezt a harangot szerette volna megszerezni Szandavár kapitánya, hogy aztán ágyút öntessen belőle. A debercsényiek azonban szembeszálltak az ellenséggel. A harangláb ekkor a mélybe süllyedt, és eltűnt. A legenda szerint azonban hétévenként felszínre jön és harangja néhányszor megkondul.

Szent Erzsébet-templom belseje Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Szent Erzsébet-templom belseje

1983-ban készült el az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt római katolikus templom, amely a község főutcájának közepén áll. Debercsény korábbi temploma és az előtte álló harangláb 1663-ban pusztult el, amikor a törökök átvonultak a területen. 

templom előtti valami

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.