Cserhát - Látnivaló

Salgó vára

Salgótarján Salgóbánya, Vár út 5

A Karancs-Medves vidék hegyei otthont adnak több várnak is Salgótarján környékén. Az egyik közülük a Salgóbánya szomszédságában magasodó várhegy. Ezen az egykori vulkánon található 625 méter magasságban Salgó vára. Birtoka volt ez az erősség rossz hírű rablólovagoknak, a törökök is elfoglalták, később a környék lakossága használta a romos épületet kőfejtőként. Manapság a vár kevésbé veszélyes hely, mint egykor. Salgóbányáról egy kényelmes tempójú, 20 perces séta után juthatunk fel a Salgói várhoz. Az épületből gyönyörű kilátás nyílik a környező településekre, hegyekre. Tiszta időben a Tátra csúcsai is megmutatják magukat a vár tornyából szemlélődőknek.

A Salgói várból egy rövid sétát követően juthatunk el a Boszorkány-kőre. Az itt kialakított geológiai tanösvény a területen több mint 2 millió éve lezajlott bazaltvulkanizmus következtében kialakult kőzettani jellegzetességeket szemlélteti.

A Somoskői vár szintén egy bazaltkúpra épült 526 méter tengerszint feletti magasságban. A szépen helyreállított vár ma Szlovákia területén áll, de a magyar oldalról, Somoskőből is akadály nélkül látogatható.

1845 nyarán látogatott el a vidékre Petőfi Sándor. A költő úti leírásaiban megemlítette élményeit, benyomásait, melyeket a Salgói és a Somoskői várnál tett látogatása során szerzett. A környéken tett utazásainak emlékét őrzi a két erődítmény közötti Petőfi sétány nevű, 8 km hosszú túraútvonal.

Megközelítés

Salgóbányára érve már jól látszik a festői várrom. A Vár utca végén található parkolóig közelíthető meg autóval, majd széles földes, a felsőbb szakaszokon pedig sziklás erdei úton juthatunk el a várig. A várromnál mosdó, közmű, illetve védett hely nem található (az öregtornyot borító tető kivételével). A szemetet kérjük visszavinni Salgóbányára!

A várkapu előtti sziklás szakasz nehézséget jelenthet a kisgyermekek, illetve az idősebbek számára, fokozottan ügyeljünk a biztonságukra! A várhoz vezető gyalogút babakocsival nem járható! A hegycsúcs kitettsége miatt általában igen szeles. Esős, viharos időben a látogatása nem javasolt, mert fennáll a villamcsapás veszélye. Az erdőben tüzetgyújtani és cigarettacsikket eldobni tilos!

Salgó vára szabadon látogatható az év bármely szakában. Kérjük óvja a műemléket és a természetvédelmi területet!

 

Köszönjük, és kellemes időtöltést kívánunk!

 

Salgó várának barátai és az oldal szerkesztői

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.