Cserhát - Látnivaló

Római Katolikus Plébániaház

Litke, Dózsa út 46.

Barokk, 18. százdadi épület. Az épület évek óta lakatlan, folyamatosan pusztul. 1977-ben külső felújítást végeztek rajta. Ekkor készült az egyetlen megmaradt apácarács mintájára a többi ablakrács is.

Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes ház. Utcai szárnya manzárd-, udvari nyeregtetős, utóbbihoz alacsonyabb toldalékok kapcsolódnak. Az utcai szárny udvari homlokzata előtt falazott pilléres, részben beépített veranda, az udvari szárny homlokzata előtt faoszlopos, lécmellvédes tornác. Utcai szárnya kéttraktusos, csehsüveg boltozatos helyiségekkel. Pincelejárat a nyitott verandáról. A főhomlokzat teljes hosszában kb. 40 cm-es, szürkére festett lábazat fut végig. Az épület fehérre meszelt. Tetőzete szoknyás, kontyolt nyeregtető, palafedéssel. Az épület részben alápincézett, mely mára - a magas talajvíz miatt - szinte egészen feltöltött.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.