Cserhát - Látnivaló

Palócok Vigyázó Nagykeresztje

Herencsény, Gyürki-hegy

Újabb keletű látványosság Herencsényben a Palócok Vigyázó Keresztje. A 2005 nyarán felszentelt kereszt a falu feletti Gyürki-hegyen áll egy barlangkápolnával a tövében.

A 2007. évi felavatásakor elől a lovasok haladtak. A 12 fős huszárbandériumot lovagok, honfoglaláskori lovasok követték. Utánuk következtek a felszentelésben részt vevő papok, majd egy nyolc magyar szürke ökör által vontatott, s virággal feldíszített honfoglaláskori szekéren érkezett a 12 méter magas kereszt. A kereszt után vonultak a herencsényiek, majd a palóc falvakból érkezett búcsúsok. A misét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta, s ünnepi beszédet mondott Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, és megyénk képviseletében Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke. A jeles eseményt megtisztelték jelenlétükkel a magyarországi és szlovákiai egyházi és társadalmi személyiségek, országgyűlési képviselők, európai parlamenti képviselők. A mise során a palóc falvak népviseletes küldöttei egy - a községükből hozott - marék földet helyeztek el a kereszt tövéhez. A kezdeményezők a kereszt állításának célját felhívásukban fogalmazták meg: "Mi palócok a 20. század kataklizmái következtében két ország végvidékének nehéz sorsú népévé váltunk. Nincsenek gazdasági sikereink, falvaink lakossága elöregszik, fogy. Csak egyben vagyunk különbek környezetünknél: állhatatosságunkban, hitünk, szokásaink őrzésében. Fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy a Jóisten egyesítő erejével felül tudunk emelkedni nehézségeinken."

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.