Cserhát - Látnivaló

Palóc Főkötő kiállítás

Rimóc, Hunyadi út 5.
telefon: 06-30-533-2383

Palóc Főkötő Galéria

A sokszínű, gazdagon díszített fejfedők mellett régi képeket és egy életnagyságú fotómontázst is megnézhetünk. 

A külön csak ennek a díszes ruhadarabnak szentelt galériában 20 palóc település 40 darab főkötője tekinthető meg. A kiállításnak egy felújított, hagyományos stílusú parasztház ad otthont. A Palóc Út Egyesület és több önkormányzat együttműködéséből született tárlaton megcsodálhatjuk a bánki "Kacsicát", a bujáki "Nagybukort", a diósjenői "Tarajos féketőt", vagy akár a pataki "Szarvaskendőt". A főkötőket jól ismerőknek elég megnézniük egy ilyen fejfedőt, és meg tudják mondani, hogy milyen korú, milyen családi állapotú, vagy milyen társadalmi helyzetű lehetett a viselője.

A 2011 nyarán nyílt galériában Ludányhalászitól Diósjenőig, Őrhalomtól Galgagutáig, az adott településre jellemző fejfedők vannak kiállítva. 

Palóc Főkötő kiállítás
Kiállításunk igyekszik bemutatni a palócföldi főkötők szemet gyönyörködtető, finoman kidolgozott, igényesen díszített, csodálatos sokszínűségét, tisztelegve Palócföld népművészete és gazdag kultúrkincse előtt. A felújított, hagyományos stílusú parasztházban kialakított kiálíllítás keretében 20 palóc település 40 db főkötője csodálható meg.
Cím: 3177 Rimóc, Hunyadi út 5.
Elérhetőség: a polgármesteri hivatal telefonszámain, illetve: Beszkid Jánosné, 06-30-533-2383
Nyitva tartás: Telefonos egyeztetés szerint.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.