Cserhát - Látnivaló

Ófalu

Hollókő, Ófalu

Ófalu

tipikus ház Ófaluban

Tipikus ház Ófaluban Fotó: Cartographia

Szatócsbolt

A védett falurész központjában áll a fatornyos, zsindelyes templom, és körülötte, keskeny telkeken sorakoznak a képekről jól ismert, fehérre meszelt, tornácos, több mint száz éves palóc parasztházak. A kontyolt nyeregtetős épületek homlokzatát faoszlopos tornácok, úgynevezett hambitusok szegélyezik. A falu mai képét az 1909-es tűzvésznek "köszönheti", mivel akkor az összes leégett házat újjá kellett építeni.

Házaik általában három osztatúak (első szoba - pitvar - lakókamra), melyeket két oldalról övez a faoszlopos tornác. A házhoz épült a kamra, az udvaron pedig a disznóólt és a fészereket helyezték el. A nagyobb állatok tartására alkalmas pajták a falu szélén, a Pajtásárokban álltak.

tipikus ház

A falu 67 védett házában ma kézműves műhelyeket, múzeumokat, bemutatóházakat is találunk. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben eredeti bútorok között pihenhetünk meg.

Szatócsbolt Fotó: funiQ

A hollókői Ófalu a világörökség része, az UNESCO 1987-ben vette fel listájára.

A palóc településeken a nagycsaládok szokás szerint egyetlen telekre építkeztek, és a család bővülésével az első ház mögött egyszerűen egy újat építettek. 

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.