Cserhát - Látnivaló

Nepomuki Szent János kápolna

Karancsság, Mikszáth u.

SACERDOTIS PVRPVRATI
JOANNIS NEPOMVCENI
HONORIS PATRONI HONORI
ETEVERCETAE VENERATIONI
PERENATVRA
PIIS EXPENSIS SVRREXIT

Magyarul:
Jámbor adományból azért épült ez a kápolna,
Hogy maradandó emléket állítson a vértanú pap,
Magasztalt védőszent, Nepomuki Szent János
Dicsőségének és a jótevő iránta érzett tiszteletének.

A mai Mikszáth utcában áll egy XVIII. századbeli, minden bizonnyal 1767-68-ból származó kápolna is, amely a hagyomány szerint Zách Felícián a község határában állott egykori várának a köveiből épült.

Bent két kőoltár található. A kissé keskenyebb szentélye szegmentívvel záródik. A főoltár körforgású tobernákolum. 1963-64-ben felújították, majd 1990-91-ben újra renoválták. Az Országos Műemlék Felügyelőség a kápolnát régisége miatt „műemlékjellegű” épületnek nyilvánította.

Latin felirat:

A Nepomuki Szent Jánosról elnevezett kápolnát a névadó szobra díszíti. 1767-ben épült Szily János plébános idejében a Bosnyáki Vár /kastély/ törmelékeiből azzal a céllal, hogy itt szolgáltassák ki a keresztség szentségét, itt őrizzék a betegek szent útravalóját és hétköznapokon itt mutassák be a szentmisét.
A kápolna egyhajós torony nélküli építmény. Az oromzat fülkéjében a névadó - Nepomuki Szent János - szobra áll. A barokk főbejárat fölött a homlokzaton a szentről megemlékező latin nyelvű felirat ún. kronogramma olvasható. Külön érdekessége, hogy ha a kiemelt betűket római számnak tekintve összeadjuk, megkapjuk a kápolna építésének évét: 1767-et.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.