Cserhát - Látnivaló

Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum

Horpács, Kossuth utca 5.
telefon: 06 30 7499 469

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született egy Nógrád megyei kis faluban, Szklabonyán, és 1910. május 28-án halt meg az ország fővárosában, Budapesten. Életpályája a magyar történelem két tragikus pólusa közé feszül. Életműve nemcsak elválaszthatatlanul összekapcsolódik azzal a korszakkal, amelyben létrejött, de mi több, meghatározóan alakította is, úgyszólván Mikszáth a magyar századvéget saját arculatára formálta, és hagyományozta ránk műveiben. Erre a gondolatra épül fel az állandó irodalomtörténeti kiállítása, amelynek címe mindössze annyi: Mikszáth.

Mikszáth Kálmán (1847. január 16.-1910. május 28.) 1904-ben vásárolta meg Szontagh Pál örökösétől a horpácsi birtokot. A földszintes öreg kúria mellé 1906-ban új kastélyt építtetett fia tervei alapján. Homlokzati falán Jókai Mór dombormű látható. Horpács Mikszáthnak valóságos menedék volt. A választott otthon az idős, egyre súlyosodó betegséggel küszködő embernek a nyugalmat biztosította. A horpácsi kastély Mikszáth hírnevének köszönhetően őrizte meg irodalmi kegyhely jellegét.

A MIKSZÁTH című állandó kiállítás mikszáthi önéletrajz és korrajz is egyben. A mikszáthi életút szellemi és tárgyi hagyatéka legteljesebben itt, Horpácson, az ország egyetlen Mikszáth emlékhelyén tekinthető meg.

 

Az író műveiből vett szövegrészletek kísérik a látogatót. Az eredeti bútorok, használati tárgyak, képzőművészeti alkotások, a személyes relikviák, mind-mind az író emlékét idézik.

Nyitva tartás

Hétfő: zárva

K-Szo: 9:00-14:00

Vasárnap csak előre bejelentkezett csoportokat fogadunk. Előre bejelentkező csoportokat más időpontokban is fogadunk.

Árak, kedvezmények

Teljes ár: 420 Ft 6-26 és 62-70 éves korig: 210 Ft Családi jegy: 1000 Ft (3 gyermek, 2 felnőtt) Fotó ill. filmfelvétel díja: 1050 ill. 1500 Ft Támogató jegy: 500 vagy 1000 Ft A hónap utolsó szombatján 26 éves korig díjtalan.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.