Cserhát - Látnivaló

Mauks Ilona Emlékház és Emlékpark

Mohora, Rákóczi út 25

A kiállításon a Mauks- és a Mikszáth család életéből is láthatunk mohorai kötődésű relikviákat. Az egykori Mauks-kúria kertjében egy több mint 150 éves, védett gesztenyefát találunk, amely alatt ülve Mikszáth Kálmán alkotott

A mohorai születésű Mauks Ilonát Mikszáth Kálmán feleségeként ismerjük, de a kiállításon mind a Mauks- mind a Mikszáth-család életéből láthatunk mohorai kötődésű relikviákat. Az emlékház udvarán Mauks Ilona és Mikszáth Kálmán mellszobra is látható.

Az egykori Mauks-kúria - ma gyógyszertár - kertjében áll az a több mint 150 éves, védett vadgesztenyefa, amely alatt üldögélve írta a helyi legenda szerint Mikszáth a Különös házasság néhány fejezetét és A lohinai fű című novelláját is.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.