Cserhát - Látnivaló

Mária szobor

Iliny,

A nemes gondolat Ocsovai Gábor Atyában született meg, gondolatát tett követte. Szolgálati helyén, Budapest - Pasaréten felvetette a híveknek, hogy szobrot kéne állítani egy kis falu dombjára. Lelkes adakozó kedvű emberekre talált, igen gyorsan összejött a kívánt összeg, szobrászt is talált, aki vállalta, hogy formát ad az elképzelésnek. A kiszemelt hely Chikány Gábor és felesége tulajdonában volt, aki adományként átadta az Egyház használatára. 2005. Május 8-án a Püspök Atya felszentelte a szobrot. A szobor őrködik a falunk és országunk felett. Az Önkormányzat és az Egyházközség a falunapot közös ünneppé kovácsolta, mert a falunapon a lakosok kizarándokolnak a Mária szoborhoz, ami ünnepélyes szent misével zárul.

2004 őszén került felállításra a Magyarok Nagyasszonya szobor. Az Ilinyt körülvevő dombok egyikén, a Mária dombon állították fel a Szpisják Páláltal készített alkotást. 

A Mária dombon megfigyelhető a madárvilág egyik csodás madara a búbos banka. Fellelhető még a meggyvágó, sárgarigó, tövisszúró gébics, a hüllőfajok közül zöld gyík, és más gyíkfajok, sikló félék. Növényvilágában felfedezhető a tavaszi hérics.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.