Cserhát - Látnivaló

Mailáth Kastély

Csitár, Nógrádgárdony

A II. világháború után az   államosított kastélyt úttörőüdülőként hasznosították, az 1960-as évektől   Tüdőbeteg Intézetet helyeztek el benne.

  Csitár felől érkező elsőként egy bal oldalon lévő, hosszú, régi építésű   istálló mellett halad el. Jobboldalt a hatalmas parkban a  klasszicista   stílusú emeletes kastélyt láthatjuk, melyet Hubert József építész terve alapján Gróf Majláth István Géza építtette 1894-ben.

A volt uradalmi központ   épületeinek jelentős része még ma is látható: a kastéllyal szemben a   kasznár (kulcsár-ház), az országút kanyarulatánál az intéző lakása.   Állnak még a cselédházak, az istállók, az egykor a gépek javítását végző műhelyek. Az 1900-ban épült iskola  két cselédháztömb között fekszik.

A gróf sokat utazott a   világban, és sok mindent látott, sok mindent gyűjtött, fogékony volt a   szépre. Igényesen épített kastélya mellett az akkori viszonyok között   korszerű gazdasági épületeket is létesített. Hasonló igényességgel   alakította ki a kastély körüli parkot, hozzáértéssel válogatta a   telepítendő fafajokat. Utazásairól nemcsak műtárgyakat hozott, hanem   növényeket, facsemetéket és cserjéket is. A világban szerzett   tapasztalatait igyekezett itthon megvalósítani. A park kialakításakor a   fák telepítésének térbeli rendjét, a park sétaútrendszerét terv szerint   végeztette. A növényállomány jelenleg is fajgazdag, bár az utóbbi   évtizedekben átgondolatlanul, oda nem illő fafajokat telepítettek. A   parképítésben járatlan, jó szándékú beavatkozások inkább ártottak a   környezetnek. A park meglévő fái a kaukázusi szárnyasdió, a keleti luc, a   török mogyoró, a juhar, a tölgy, a feketefenyő, a japán akác és a fehér   akác. Az újonnan telepített fafajok közül fontosabbak a berkenyék, a   bejáratnál található liliomfák és a tulipánfa.

2006 szeptemberéig   a Nógrád Megyei Önkormányzat, mint működtető üzemeltetésében   Tüdőszanatóriumként működött, 60 aktív és 40 krónikus ággyal. A megye új   egészségügyi struktúrájának kialakítása során az intézményt   funkcionálisan összevonták a Balassagyarmati Kenessey Albert Kórházzal,   és a Megyei Önkormányzat az épület értékesítése mellett döntött.

Az új tulajdonos a FŐNIX-MED Zrt. egyik vállalkozása, a Főnix Kastélyszanatórium Kft., mely az épületegyüttest a továbbiakban egészéghotelként kívánja üzemeltetni.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.