Cserhát - Látnivaló

Magtár

Litke, Rózsafa út 8.

Két rövidebb homlokzata a földszinten és az emeleten is egyaránt 2-2 - a főhomlokzattal megegyező - ablaktengelyes. Hátsó homlokzata szintén 5 tengelyes a már ismertetett ablakokkal, bejárat nélkül. Az épületet mindkét végén kontyolt, cseréppel borított nyeregtető fedi. A szécsényi ferencesek 1991-ben felújították, és lelkigyakorlatos házként hasznosították. További átalakítása 1998-ban történt meg.

Szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes épület, kontytetővel. Főhomlokzata 5 tengelyes, az emeleten fekvőtéglány alakú, vakolatkeretelésű, vasráccsal ellátott ablakokkal, a földszinten a középső ablak helyén félköríves lezárású vakolatkeretelésű kapuval. Kosáríves záródású bejárata a DNy-i homlokzat középtengelyében található, fekvő téglalap alakú ablakaiban vasrács van. A belsőt faoszlopokon nyugvó gerendás fafödém osztja két szintre. 

Építtette a birtokos gróf Koháry család a 18. században. Az 1945-ben lebontott Koháry-kúriához tartozott.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.