Cserhát - Látnivaló

Kőlyuk-oldal

Kishartyán, Templomoldal

Természetvédelmi oltalom alatt áll a 13 hektáros földtani képződmény, a Kőlyuk-oldal, amely mintegy 30-50 méter magas, 300 méter hosszú, csaknem függőleges homokkő fal. 

 

 

A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tenger parti sávjában halmozódott fel a néhol különleges formát mutató sárgásbarna, nagy kvarc tartalmú, homokkő.

A meredek, lekopott sziklafalban több "helyiségből" álló barlang található, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a helybélieknek ellenséges támadás esetén. A monda szerint a középkorban remeték is éltek itt. Bél Mátyás említette megyei leírásában, hogy 1730 táján a barlangnak "ajtaja" és "ablaka" is volt. A sziklafal tövéből kora középkori edénytöredékek kerültek elő. A geológiai értékei miatt védett kőfalon ritka sziklai növénytársulások is tenyésznek.


Szabadon látogatható!

Megközelítés

Kishartyántól Nógrádmegyer felé vezető úton érhetjük el ezt a lyukas sziklafalat. Erre Kishartyán szélén lévő templom és temető mellett közvetlenül van egy bekötőút. Innen már közel a látványosság, könnyen megtalálható.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.