Cserhát - Látnivaló

Kőhíd, Nepomuki Szent János szoborral

Romhány, Kossuth út

A török hódoltság idején a török haderő 1593. november 11-én érkezett Nagyromhányhoz, ahova a 40 ezer fő körüli magyar sereg is megérkezett. Az ütközet (Fülek-romhányi csata) a magyarok teljes győzelmével végződött, melynek során az akkor még fából készült Lókos patakon átívelő híd is elpusztult. Ennek emlékére készült a mai is meglévő háromlyukú műemlék kőhíd.

A kőhíd építése előtt a patak felett fahíd vezetett át , melynek szélessége a maival megegyező volt. A mai híd a XVIII. Században épült barokk stílusban. A háromnyílású kőhíd a Lókos patak régi medre felett látható. A szabad nyílások 2,6-2,8-2,6 méret nagyságúak, köztük 13 méteres mederpillérekkel. Ezek folyásirány felőli oldalán jégtörők találhatók. A híd hossza hídfőkkel 17,8 méter. Mindkét oldalán kőlapokkal fedett mellvéd fut végig. Anyaga romhányi homokkő. A déli oldali mellvéden magasabb fejezeteskőtalapzaton Nepomuni Szent János barokk szobra áll. A felirat szerint 1795-ből származik.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.