Cserhát - Látnivaló

Koháry-féle menház

Litke, Dózsa út 50.

Az utcai szárnyat két eltérő gerincmagasságú kontyolt nyeregtető fedi, melyek középen oromfallal csatlakoznak egymáshoz. Az udvari szárny homlokzata előtt falazott pilléres-mellvédes, árkádos folyosó, félköríves nyílásokkal, a másik udvari homlokzaton ezek részben befalazva. Belseje átalakítva, helyiségei egy részben fiókos dongaboltozat van.

Barokk stílusban épült 1725-ben.

Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes ház, kontyolt nyeregtetővel. Gróf Koháry-család építtette 1725-ben szegényház céljára, 35 fő szegény számára.

A műemlék épület eredeti homlokzata erősen átalakult, mivel üzletekként hasznosították. Mindkét szárny udvari részén vaskos pilléreken nyugvó, félköríves árkádok voltak. A nyílásokat 1985-ben befalazták. Udvarát fal veszi körül. Helyiségeit átalakították, régi boltozata csak az élelmiszerboltnál maradt meg.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.