Cserhát - Látnivaló

Jásztelekpuszta

Borsosberény,

Valamikor családok éltek itt az erdőkkel kerítve, ahol most némaság lapul. Puszta volt itt. Hosszú birka akol, néhány cselédház, egy díszes kastély, az uraknak lakhelye.A kastély lakói régen meghaltak, de a közeli hozzátartozók még néha-néha megjelentek.Az elhunytak nyughelye az erdős hegyoldalban volt, a kriptában alusszák örök álmukat.
A puszta közepén harangláb ácsorgott, tetején kereszttel. Deszkából volt építve, benne kiscsengő, amely a delet hirdette a puszta lakóinak. A kevés gyerek miatt iskola nem működött, a szomszéd községbe kellett menni iskolába, Rétságra. Földes úton, gyalog, vagy két kilométer. Tél idején, ha nagy havazások voltak, s nem volt nyom, akkor nem mehettek iskolába.
A Jásztelek története a múlt üzenete. A hegyoldal legaljában óriás, vastagtörzsű fák sorakoztak. Lehettek akár száz-kétszáz évesek is. Lassan lassan, az évek múlásával, az ott élő emberek sorsa megváltozott. A puszta lakói elköltöztek, egyik erre, a másik arra, valamelyik szomszédos faluban keresvén lakhelyet. A megélhetés más irányba fordította őket. A pusztai temetőből a jómódúak elvitték hozzátartozóikat, oda, ahol letelepedtek.
Újra temették, új koporsókban a halottaikat, hogy közelükben legyen a sírhely, hogy tudják gondozni, s ne a vadak hancúrozzanak a sírjaikon.
Elmúlt.Az idő múltával már semmi sem emlékeztet arra, hogy itt valaha emberek éltek..Ma már csak a szántásból olykor-olykor előkerülő tégladarabok, valamint az egykori temető maradványai jelzik az élet nyomait... A temetőben megtalálható még a Benyovszky család kriptája, amit szintén megrágott az idő vasfoga, lassan a földdel válik egyenlővé.Az idő múlásával egy egykori település merül feledésbe.

Borsosberényhez tartozik Jásztelekpuszta, annak a temetõnek a maradványaival, amelyben Benyovszky Móricz, madagaszkári király családjának kriptája áll.

forrás:http://galo.blog.hu/2010/11/01/jasztelekpuszta_egy_elfeledett_telepules_nyomaban

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.