Cserhát - Látnivaló

Jakus Lajos Múzeumi kiállítóhely

Penc, Rákóczi utca 25.
telefon: 06(30)-527-2060

A falu múzeuma - amely négy falu helytörténeti emlékeit gyűjti össze - a szintén műemléki védettség alatt álló egykori Osztroluczky-kúriában foglal helyet. Rendkívül gazdag régi kelta és szkíta tárgyi emlékekben, köszönhetően a múzeumot 1952-ben megalapító - az akkori iskolaigazgató, történész, régésznek - Jakus Lajosnak. A múzeumot 50 évig vezette és tárlatát évről évre gyarapította. Neki köszönhető, hogy nem vesztek el a régmúlt és jelenkor emlékei. Személye elismert Petőfi kutató.

A Múzeum egész évben nyitva tart és látogatóit szeretettel várja. Gazdag régészeti anyaggal, értékes kőtárral és sokoldalú néprajzi tárgyi anyaggal rendelkezik. A szőlészetet, borászatot a prések képviselik, közülük a legrégebbi 1824-ben készült. A szövés-fonás teljes eszközanyaga és mintegy 150 csővári hímzés is megtalálható a gyűjteményben. Állandó kiállítása, A Cserhát történeti emlékei - Penc, Rád, Kosd, Csővár régészeti, néprajzi, történelmi dokumentumait tárja a látogató elé. Kőtárában csővári gótikus és reneszánsz faragványok és penci barokk emlékek láthatók.
A penci múzeum

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.