Cserhát - Látnivaló

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Ipolytarnóc,
telefon: +36 32 454 113
http://osmaradvanyok.hu

A leletek 23 millió év távlatából tekintenek vissza a ma emberére, egyfajta jelképes időutazást megvalósítva a rég tovatűnt világ kővé meredt momentumaiként. A területen egykor trópusi tengert honolt. Ennek köszönhetően a területről rendkívül nagy számban kerültek elő cápafogak. A leletek megfelelő védelem alá helyezése előtt, a természetjáró, helyi lakosok „megkövesedett madárnyelvként” értékesítették ezeket a cápafogakat. A madárnyelv elnevezés keletkezése a cápafogak madárnyelvre emlékeztető formájából, valamint a szükséges ismeretek hiányának, illetve az emberi kreativitásnak az elegyéből ered. Az emberi rongálás legjelentősebb nyomait talán az, az eredetileg körülbelül 100 méter hosszúságú, és megközelítőleg 8 méter kerületű fenyő őrzi, amelyből jelenleg mindössze egy alig több mint fél méter átmérőjű darab maradt csak meg. A lelet többi részét – elsősorban a helybéliek – elhordták.

A terület egyedi és rendkívüli jelentőségét bizonyítja, hogy 1995-ben az összeurópai természeti örökség részévé vált, és ezáltal Európa Diplomát kapott. A terület központi magja „Tarnóci Őslelőhely” néven 2000-ben felkerült a Világörökség Várományosai Listájára, vagyis megkezdődött a világörökséggé történő nyilvánítása. A terület jelentőségét mutatja továbbá, hogy 2010-ben a Globális Geoparkok Hálózatának a beléptető kapujává vált.

Az 1836-ban felfedezett lelőhely védetté nyilvánítása, már a felfedezéskor felvetődött, de csak 1944-ben sikerült deklaráltan is országos természetvédelmi oltalom alá helyezni. Sajnos további évtizedeknek kellett eltelnie, mire a papíron meghozott döntésből hatékony helyszíni védelme lett. Ezen lassú folyamat átka az a pusztulás, mely - az előzőekben is említett - örök nyomott hagyott a lelőhely épségében.

23 millió ével ezelőtt, a mai Földközi tenger helyén a Tethys óceán nyugati szárnya húzódott, melynek mellékága a Paratethys sekélytengere volt. Ez uralta Ipolytarnóc vidékét. A tenger aljára leülepedett egykori iszap később homokkővé alakult át. Az alábbi képeken ez a rétegződött iszapréteg látható.

Az őstenger visszahúzódását követően a területet homokzátonyokkal tarkított kanyargós folyók, és kúszópálmákkal átszőtt dzsungel borította, melynek természetesen elválaszthatatlan részét képezte a növényvilágban otthont lelő ősállatok sokasága is. Mindezen növényi- és állatvilág együttes, számtalan és felbecsülhetetlen értékű momentumot hagyott maga után a 17 millió évvel ezelőtt kirobbanó vulkánkitörésnek köszönhetően. Ez a vulkánkitörés volt az, amely bőséges vulkáni hamujával ellepve a tájat, egyúttal konzerválta is azt, a jövő nemzedékeke számára.

Minden egyes ránk marad lelet, a múlt egy olyan megkövült maradványa, amely magában hordozza a régmúlt jelenét. Azt a jelent, amelyet az emberi tudás és képzelet segítségével ma is megtekinthetünk. Egy-egy lelet láttán, megismerve történetét, a rég múlt világ jellegét, képzeletünk segítségével szinte érezhetjük az óriásfenyők illatát, valamint hallhatjuk és láthatjuk az ősi állatokat. Ezen élmény átélésében további jelentős segítséget nyújt a 3 és 4 dimenziós mozi, mely a modern technika segítségével könnyíti meg az ősmaradványokhoz ellátogatók időutazását.

A közelmúlt érdekességei közé sorolható, hogy Othenio Abel világhírű őslénykutató 1935-ben Ősvilági Pompejinek nevezte el a lelőhelyet, mely elnevezés azóta is fennmaradt.

1993 és 2010 között továvvi jelentős fejlesztések történtek a területen, melynek köszönhetően élmény- és kalandpark, játszótér, 3 és 4 dimenziós mozi, bemutató- és konferenciaterem, Miocén Park és számtalan további érdekesség gazdagítja az idelátogatók élményeit.

Ipolytarnóc legjelentősebb büszkesége a település határában található 510 hektáros természetvédelmi területen elterülő világhírű, miocén korból származó, ősmaradvány leletegyüttes. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gondozásában lévő, pótolhatatlan értékeket felsorakoztató lelőhely, az 1836-ban elkezdődött tudományos kutatások eredményeit egy 1986-ban megnyitott geológiai tanösvény formájában mutatja be az ide érkező látogatóknak. 

Nyitva tartás

Március 1 – november 12-e között keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapi hétfőkön tart nyitva területünk. Munkanapi hétfőkön a látogatók számára zárva vagyunk!

Fogadóépületi nyitvatartás:
Tavasszal és szeptember – október hónapokban 9 – 16 óra között, nyári hónapokban 17 óráig történő meghosszabbítással.

Túravezetések a geológiai ösvényen:
Tavasszal és szeptember-október hónapokban 9.30 – 15.30 között minden óra harminc perckor ( 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 és 15.30 ), nyáron 16.30-as túraindítással meghosszabbítva. A legutolsó túra 4 fő alatt nem indul, egyéb korlátozással nem élünk.
Buszcsoportoknak érdemes előre bejelentkezni! Mivel a geológiai ösvény túraindítási helye a fogadóépülettől – ahol a belépőjegy vétele történik – 700 m-re van, ezért ajánlott a tervezett túra időpontjához képest legalább fél órával előbb a területre érkezni.

Árak, kedvezmények

Csuklószalagos, látogatóbarát jegyrendszer van az egész napos tartózkodásra is tartalmas élményeket nyújtó Ősmaradványoknál.
Sétálójegy: 500 Ft/fő
4D mozi a fogadóépületben:
– Teljes árú jegy: 1 000 Ft/fő.
– Iskolai 4D csoportjegy*:  900 Ft/fő

  • 18 éves korhatárig 10 főt meghaladó iskolai osztály esetén, csak a 4D mozira szól

Geológiai túrajegyek:
– Teljes árú jegy: 1 500 Ft/fő
– Kedvezményes jegy** 900 Ft/fő
– 3 éves kor alatt a geológiai tanösvény megtekintése ingyenes

** nyugdíjas és 3-18 év közötti korú látogatóknak

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.