Cserhát - Látnivaló

Határőr laktanya

Ipolytarnóc, Rákóczi u.

A hivatalos nyilvántartásokban ugyan nem szerepel, de az idős emberek visszaemlékezései alapján az ipolytarnóci laktanya építésének ideje 1927/28-ra tehető. A katonai objektumban 1951-től működött a határőrség. Az 1955. évi települési térképen már "ÁVH" laktanya néven szerepelt, melyben sorállományú katonák állomásoztak. A sorállományú határőr katonák kiszolgálását követően 1990-től a hivatásos állománynak adott otthont határrendészeti kirendeltségként egészen 2006. 12. 31-ig, az objektum bezárásáig. A 450 m2-es külső alapterületű földszint a két emeleti résszel együtt mintegy 700 m2-es használhatósági területet biztosít. Mivel bezárását követően a rendőrség nem tartott igényt az épületre, Ipolytarnóc Község Önkormányzatának kérésére a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács 354/2010. (IV. 28.) számú határozatával térítésmentesen átadta az épületet a helyi önkormányzatnak. Az épület termei ma üresen állnak, feladatok nélkül örök emlékként őrizve meg a múlt eme momentumát.

A laktanya építésének indoka a trianoni egyezmény magyarországi szétdarabolásáig nyúlik vissza. Az esemény kapcsán Ipolytarnóc 10 km-es vonzáskörzetében még összesen további három laktanya épült, Ráróspuszta, Kalonda, és Tőrincs, településeken.

A helyi határőrség parancsnokai az elmúlt négy évtized során az alábbi tisztek voltak: Schmidt Károly, Barna Andás,Tihanyi Vilmos, Farkas György, Kiss István

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.