Cserhát - Látnivaló

Harangláb

Karancslapujtő, Kossuth út 21.

Az evangélikus templom melletti domboldalon lévő, négyzet alapú, fából készült harangláb 3 bronzharangnak ad otthont.

  • A nagyharangot Isten dicsőségére öntötte Höning Frigyes harangöntő 1904-ben Aradon. A harangra vésett felirat így hangzik: "Az élőket hívom, a halottakat megsiratom."
  • A középső harangot 1927-ben Scheltenhofer Frigyes fiai Sopronban öntötték. (száma:1927/5264) A rávésett vers így hangzik: "Szeretni tanítsd a szeretleneket, békítsd a békétleneket, nyugtasd meg a háborgókat, Istenhez kísérd a halottakat, vidd az Úrhoz a magyar bánatokat."
  • A kisharangot (lélekharang) ugyancsak Scheltenhofer Frigyes fiai öntötték 1927-ben Sopronban, melyre az alábbi verset vésték:" Az égen át, légen át, ha száll a szavad, hirdesd a hit, remény, szeretetet, nyomán áldás fakad."

Az eredeti harangok közül I. világháború alatt kettőt vittek el katonai célokra. Ezeket adományokból pótolták az 1927-ben Sopronban készítettekkel. A harangokat ma is kézzel húzzák.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.