Cserhát - Látnivaló

Harangláb

Debercsény, Fő út

A fa haranglábak, az egykor igen elterjedt és közkedvelt fa építkezés emlékei. Sajátosságuk, hogy formájuk közel áll a kő épületekéhez. Szerkezeti felépítésük nem sokban különbözött a hajdani lakóházakétól. Helyi mesteremberek, ácsok készítették. 1750 tájékán készült a kő falazatú, és és fa harangházzal épített debercsényi harangláb, amely két kőlábú fakereszten kívül a katolikus község egyetlen szakrális építménye volt. Minden oldalán kettős, ívelt ablaknyílással, a harangház alatt és fölött zsindelyezéssel.

Debercsény leghíresebb népi építészeti emléke a fa harangláb. A Szent Erzsébet-templom előtt találjuk ezt a fa zsindelyes haranglábat, amely - ha szemben állunk a templommal -, úgy néz ki, mintha annak hiányzó tornya lenne. Az eredeti haranglábat lebontották, a Szentendrei Szabadtéri Múzeumba szállították, ahol eredeti állapotában összeállították, ma is megtekinthető. A faluban felépítették a másolatát.

A templom pusztulásának történetét, egy helyi közismert monda alapján Balogh Béni író dolgozta fel. A török alatt, a még ekkor jelentős községnek számító Debercsénynek temploma volt, és volt egy haranglábja, benne szépen szóló haranggal, amelynek hangja a hetedik határba is elhallatszott. A harangra szemet vetett a szandai vár kapitánya, hogy ágyút öntessen belőle. A falu azonban szembeszállt a törökkel, és bár csodás körülmények között -a harangláb inkább a mélybe süllyedt, mintsem pogány kézre kerüljön -de megőrizte jogos tulajdonát. Valójában a törökök szétlőtték a templomot és a haranglábat, a lakosság nagy részét pedig elpusztították.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.