Cserhát - Látnivaló

Evangélikus templom

Karancslapujtő, Kossuth út 21.

Külseje: Kelet-nyugat irányban épült, egyszerű épület. A templom nyugati homlokzata háromszögű oromfallal, egyszerű párkánnyal készült. Ezen a részen van a templom bejárata.

Belseje: A templom egy kisméretű terem, mely félkörívben végződik. Lapos mennyezetű, fehérre meszelt falával, 2-2 kis oldalablakával, egyszerű, oszlopos, klasszicista oltárával, henger alakú szószékével típusa a XIX. század elején épült evangélikus templomoknak. A szószék is falazott, a templom építésének idejéből maradt fenn. A szentélyt hatszögű agyagkő burkolólapból képzett padló borítja. A szentély falain latin nyelvű, a templom alapkő letételével és felszentelésével kapcsolatos feliratok olvashatók.

Az evangélikus templom egyhajós, torony nélküli, klasszicista stílusú épület. Tulajdonosa és kezelője az Evangélikus Egyházközség.

A lapujtői evangélikus templom építéséről és felszenteléséről Mocsáry Antal az alábbiakat írja Nemes Nógrád Vármegyének Históriai, Geographiai és Statisztikai Esmertetése című művének I. kötetében, Lapujtő leírásában: "Ezen hegynek éjszaki oldalán nem régiben épült egy kis Evangelicum templom: 126 Ev.lélek van itten. Ezen kis templom fundamentuma első kövét Mart.30-kán 1819. tették le, és egy esztendőnek leforgása alatt, a szomszéd Evang. Uraknak bőkezűségek, és az Evang. lakosoknak szorgalmatos munkásságok által úgy felépült, hogy 20-ig Aug.1820. Lovich Ádám, Besztertzei Superintendens, idősb Geduly János Senior, és ennek fija Ifj. Geduly János akkor Sámsonházi Prédikátor által, nagy számmal egybe gyülekezett Uraságok jelenlétében, mindenek megelégedve, hallván a tanításokat, felszenteltetett." (Lapujtő, 31.helység) A reformációt követő kegyetlen protestánsüldözésnek II.József királyunk vetett véget. Türelmi Rendeletében (1781) vallásszabadságot hirdetett. Megengedte a templom, iskola és paplak építését, azzal a kikötéssel, hogy a protestáns templomnak ne legyen tornya és főutcára néző bejárata.

A templom bemutatása

A kazettás mellvédű fakarzat csak 1870 után készült el. A templom belső falán baloldalt látható ifj. Endreffy Béla Sándor emléktáblája a fényképével, aki 1890. október 22-én született Lapujtőn és Szerbiában 1914.szeptember 26-án halt hősi halált. Az emléktáblát a szülei készítették, mellyen az alábbi vers olvasható:

" A hazáért haltál, idegenben pihensz, emlékedet jó fiú e kő s vigasztalhatatlan szüleid fájó szíve őrzi. A hazáért haltál, panaszunk hát nincsen. Áldassék az Isten!"

A falazott, oszlopos műépítészeti megoldású klasszicista oltár félkörívű oromban végződik. A jelenlegi oltárkép 1985-ben került a templomba, címe: "Jézus az olajfák hegyén"Mustó János salgótarjáni festőművész alkotása. Mögötte áll a régebbi (eredeti) oltárkép, rajta a Magvető Jézus Krisztussal.

Fekvése: A község közepén álló, cipó alakú templomdomb északi oldalán, Lapujtő Komárom nevű falurészében épült, a mai Kossuth úton.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.