Cserhát - Látnivaló

Evangélikus templom

Kétbodony, Tó u 21
telefon: 0635/355-743

Berendezés: Oltárán Munkácsy Golgotájából részletmásolat a nógrád megyei Kubány festőtől. Úrasztalba illesztve kis kerek kép: Utolsó vacsora (18.század vége). Az orgona a nógrádi templomból való, copf tokkal ellátva.

Belseje: lapos kupolás négyzetes hajó, lapos kosáríves diadalív 1818-as kronosztikonnal. A szentély csehboltozatán három chiaroscurofreskó nagyon elmosódva: Mózes a kőtáblákkal; Mózes az égő csipkebokor előtt; Ábrahám áldozata. Ugyanitt, a fülkékben egy-egy festett váza. A freskók a 18. század végéről származnak.

Jellege: késő barokk.

1792-től 1794-ig épült, 1818-ban átépítették, homlokzatát 1890 körül díszítették.

A templom tornyában 3 harang van.

Elmondhatjuk, hogy 209 éves műemlék templomunk külső és belső állaga-beleértve a padokat is- újszerű. Orgonánk felújításra szorul.

 

Az imént említett festett vázákat, valamint az oltártér festését 1997. nyarán Puha Péter Munkácson élő festőművész készítette.

 

Külseje: homlokzati bádoghagymás sisakú toronnyal, a homlokzat főpárkánya középütt íves, felette három körablak, a homlokzaton rozetták és neocopf díszek, csürlős fa-kapuszárnyak. Keskenyebb, enyhe szegmentíves zárású szentély.

 

A keresztelő medence fából készült, festett.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.