Cserhát - Látnivaló

Civitas Fortissima szobor

Balassagyarmat, Cicitas Fortissima tér

A teret is Civitas Fortissima térnek nevezték el. Emléktáblák találhatók a Városháza falán és a Vasútállomáson is. A példamutató eseményekről DVD-film is vásárolható.

A Vármegyeházával szemben elterülő parkban helyezték el a Civitas Fortissima szobrot, amelyet a millennium évében állíttatott Balassagyarmat Város Önkormányzata az 1919. január 29-i események emlékére.
Ekkor történt, hogy cseh csapatok szállták meg a várost az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonal elfoglalása céljából. A gyarmati vasutasok, munkásőrök és az itt állomásozó katonák azonban együttes erővel, véráldozatok árán visszafoglalták a várost és kiverték a cseheket. Ezért kapta Balassagyarmat a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város címet.

A Civitas Fortissima szobor az itt lakók hősiességéről emlékezik meg.
Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.