Cserhát - Látnivaló

A magyarnándori I. Világháborús emlékmű

Magyarnándor,

Egy ideig semmi nem volt a helyén, majd egy rohamsisak, azt követően pedig egy műkő csillag került oda akkor, amikor a második táblát elhelyezték 1953-ban. Ezt 1956-ban leverték, és ekkor egy vörös, fémből készült csillagot tettek a helyére.

"A magyarnándori hősök emlékére állították a község dolgozói"

"Ezeréves határaink és a szentkorona védelmében elesett hősök emlékére kegyelettel az élők 1914-1918"

Az emlékmű eredetileg csak az I. világháború 40 magyarnándori hősi halottjának állít emléket, de később, 1953-ban a második világháború katona és civil áldozatainak az emléktáblája is erre az emlékműre került.

Az eredeti tábla felirata:

Az emlékművet 1933-ban, Hősök Napján (május utolsó vasárnapja) szentelte fel Serédi Jusztinián hercegprímás. Sajátossága a tetején elhelyezett Szent korona műkő másolat.

Az ötvenes években (1952) eltávolították a műkő Szent Koronát. A műkő koronát elásták, és így vészelte át a szocializmus éveit. Egyes források szerint Nagy Dániel egykori községi bíró rejtette el.

A műkő Szent Korona 1989-ben került vissza az emlékműre. Ez alkalomból rendezett ünnepség után az emlékműnél tábori misével emlékeztünk meg a két világháború áldozatairól, 1989. augusztus 20-án.

A magyarnándori I. Világháborús emlékmű (Hősök szobra). Itt a doni áttörés évfordulójakor (január 12.) és Hősök Napján (május utolsó vasárnapja) vannak megemlékezések.:

Alatta a másik tábla felirata:

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.