Cserhát - Látnivaló

A maconkai Szent István Emlékpark

Bátonyterenye, Ózdi út 149.

Maconka Árpád-kori templomában Szent István király újjcsont-ereklyéjét őrzik. Az ereklye érkezése óta annak tiszteletére minden évben megtartják a maconkai búcsút. A templom szomszédságában az országban is egyedülálló 15 méteres magasságú kettős keresztet körülöleli a 64 Vármegye park. 

A templom, a templomudvar, a vármegye park turisztikai attrakcióként méltó helyszínként szolgálja a település állami-helyi ünnepei megrendezését.Az apostoli nagykereszt köré a hatvannégy vármegyét jelképezve ugyanennyi palóc kopjafa áll. A kopjafa kemény, szikár, magyar tölgyből készül, amire a megyék körvonala van fából kivágva és ráerősítve, emellett egy fém gravírozott tábla is felkerült rá, az örökbefogadó nevével.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.